MagyarEnglishDeutsch

A fotovoltaikus napelemek története

 
Az 1970-es évek olajárrobbanása az USA-ban alternatív energiaforrások felhasználási lehetőségének, kutatásának igényét generálta. Környezetünk jobbá tétele, illetve különböző gazdasági megfontolások miatt a napenergia hasznosításának lehetősége előtérbe került. A kísérletek szükségességét sürgősségét nem csak az űrtechnika gyors fejlődése gerjesztette, hanem a környezetvédelmi megfontolások és az emberi igények is.

Napelem, napelem rendszer, napenergia, megújuló energiaAz USA-ban megkezdett fejlesztések eredményeit is felhasználva az 1980-as évek közepétől a fotovoltaikus rendszerek Európában is bevezetésre kerültek a gazdaság minden területén, így folyamatosan teret hódítottak. Napjainkban Németország, Olaszország, Ausztria, Spanyolország az áramfejlesztő rendszerek gyártásában és felhasználásában világviszonylatban mérve is jelentős pozíciókat tudhatnak magukénak.

Ezeket a termékeket a különböző minőségbiztosítási rendszerek szigorúsága, és szinte azonossága is megbízható minőségben biztosítják. Az Európai Unió különböző országaiban irányelveknek megfelelően építik az országok a saját piacaikat.

Az Európai Unió tagállamaiban az energiapiacokon jelenlévő áramszolgáltatók törvények alapján vannak kötelezve arra, hogy a hagyományos energiák áránál magasabb áron vásárolják meg a megújuló energiával előállított áram mennyiséget.